Att bli vegan

För att bli vegan måste du välja en av två stilar. Den första är den svartklädda vänsterpolitiska inriktningen där ett medlemskap hos Syndikalisterna ingår. Klädkoden är svart hoodie, svarta jeans och Dr. Martens. Den andra är den mer apolitiska, new age-stilen där du kan klä dig mer luftigt men måste intressera dig för yoga och följa ditt horoskop slaviskt. Gemensamt för båda inriktningarna är att du måste ha en irrationell rädsla för genmodifiering i alla lägen.
Så innan du genomgår den oerhört komplicerade transformationen det innebär att BLI vegan, bör du noggrant tänka igenom vilken av stilarna som är mest du. Om du anser att du inte passar in i någon av inriktningarna så kommer det här att bli, tja, svårt för dig.
För utan en av de stilarna är det omöjligt. Omöjligt, säger jag! Så kallade mainstream-veganer finns inte. De ingår i en konspiration med människor som har klätt ut sig till vanliga svennar för att lura in dig i syndikalisternas yogaklubb. Medan du överväger vilken stil som ska bli du kan du läsa lite svar på frågor du (fortfarande 2016) kommer att stöta på med jämna mellanrum.
FAQ: Är det inte jobbigt att bli vegan?
SVAR: Jo ibland, för det är så svårt att hitta på nya svar till frågan är det inte jobbigt att bli vegan? Dessutom är det inget du behöver bli. Det är ett val, ett verktyg, som du gör och använder av olika anledningar.
FAQ: Men varför måste alla veganer har det som sin identitet, blir det inte lite väl mycket livsstil över att vara vegan?
SVAR: Klar som fan det är en livsstil. En som definitivt letar sig in i din klädstil och övriga identitet av den enkla anledningen att du slutar köpa mat, kläder och andra produkter gjorda genom att djur har utnyttjats, plågats och/eller dödats. Och för att när du ändrar din inställning till produkter som läder, ull, mjölk, ägg, kött och läppstift så upptäcker du strukturer och normer i samhället som du tidigare (kanske) varit omedveten om. Så självklart är det en livsstil, en för dig själv och andra. Till skillnad från att inte vara vegan, som är lika mycket en livsstil, men där människans njutning och bekvämlighet får gå före andra levande varelsers välfärd och liv.
Men vegan är inget du behöver bli. Du ska självklart fortsätta vara den unika du som bara du kan vara, du ska inte bli någon annan. Men tänk vilken fantastisk person du skulle vara med det här verktyget vegan i din verktygslåda. Samma person som igår fast ännu mer empatisk, mer omtänksam och, naturligtvis, ännu sexigare.
För vegan är först och främst ett verktyg, enligt mig. För att minska lidandet för andra levande varelser, minska utnyttjandet och dödandet av dem. Och framförallt för att minska mitt eget deltagande i detta avsevärt.
Det är ett verktyg som både är enkelt och svårt att använda. Det är enkelt därför att det enda du behöver göra är att sluta konsumera produkter, upplevelser och mat där djur har utnyttjats, plågats eller dödats.
Det kan också vara lite svårt, eller det kräver lite arbete och disciplin, eftersom du kommer att behöva sluta konsumera produkter, upplevelser och mat där djur har utnyttjats, plågats eller dödats.
Och – självklart – köpa en svart hoodie, svarta jeans och meditera över GMO-fasorna med en molotovcocktail i handen. Sen är du hemma. Lycka till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *