Ett experiment i mer meningsfullt liv. Vecka 1.

Jag sa upp mig från mitt jobb. Inte för att söka lyckan, den är ingen idé att söka, men för att se om jag kan skapa ett något mer meningsfullt liv för migsjälv (och förhoppningsvis för andra). Folk omkring mig kallar det för en kris men det köper jag inte riktigt. Jag har krisat hela livet och det här är inget värre nu än tidigare. Tvärtom skulle jag vilja påstå att det handlar om en trygghet och ett lugn. Att stanna på en plats bara för att du känner alla omkring dig och har en garanterad inkomst, trots att du vill något annat. Det tycker jag låter som ett krisigt liv.

Det började i våras. Jag gillar att skriva och sporrad av framgången att många läsare hittade fram till mitt digitala släpp Vi, de transparenta började jag skriva på vad som förhoppningsvis blir min andra roman. Till den hade jag en idé om en karaktär som ska vara något av en parodi på en New Age guru och började därför studera språket i självhjälpsböcker, läsa bloggar och lyssna på poddar. Det var här det började gå utför.

Mitt bland all galenskap som finns i hälsa/välmående-branchen (både bland veganer och icke-veganer) så dök det också upp smarta människor, som faktiskt verkade ha hittat några nycklar till ett mer meningsfullt och fokuserat liv.

De här människorna verkade må bra och vara intelligenta. Något som låter som en omöjlighet för någon som växte upp med grunge, Broder Daniel och en konstnärsmyt som sa att lyckliga människor varken kan fantisera eller tänka ordentligt. Det vet väl alla att botemedlet mot en depression är Sartre, en flaska vin och ett paket cigaretter. Svårmod ska med svårmod förgöras! Jag skämtar inte, en stor del av mig bär det här som en sanning. Men om det är något jag har lärt mig av att vara vegan så är det vikten av att ifrågasätta sina egna sanningar och gå emot de dogmer som skapat en. Det är det som skiljer veganer från LCHF-miffon.

Så jag sa till mig själv, tänk om de har rätt? Tänk om att äta riktigt, träna, tänka positivt, dricka mindre, skapa bra rutiner och konsumera mindre faktiskt gör att du mår bättre? Och tänk om du faktiskt lättare når dina mål om du aktivt tar beslut som leder dig mot dem varje dag? Jag vet, det låter helt knasigt och omöjligt. Men tänk om… Tänk om de där jobbiga inspirationstexterna över bilder av solnedgångar som delas på Pinterest och Instagram faktiskt har rätt? Det fanns bara ett sätt att ta reda på det, att bli den personen och leva det livet. Så det är experimentet.

Mycket har jag gratis i och med att jag redan äter som de rekommenderar i hälsobloggarna. Jag har alltid varit vegan för djurens skull och har bara sett det här med hälsa, miljö och färggladare tallrikar som en bonus. När jag var yngre var jag knappast något bra exempel för hälsoargumentet eftersom det faktiskt bara stämmer om du sköter din kosthållning. Makaroner och ketchup dieten är inte bra för hälsan, jag talar från erfarenhet här. Det var mer när jag fick barn som det blev viktigt att göra mat som innehåller allt en kropp behöver. Så check på maten.

Därefter radade jag upp vad som är viktigt i mitt liv. Det jag borde fokusera på.

Min familj.
Att skriva.
Ha ett socialt liv.
Hitta roliga utmaningar i jobb och fritid.
Vara närvarande i allt jag gör.
Leva så lite som möjligt på andras bekostnad (dels vill jag inte belasta min partner ekonomiskt men det handlar också om att jag inte vill att ett barn eller en slav ska ha sytt mina kläder, eller att något djur utnyttjas för att jag ska tillfredsställa något behov, såna saker).

Sedan läste jag igenom listan och undrade vad det var för kräkig person som hade skrivit den och om det inte borde vara lagligt att avrätta såna människor.

Men men, nu var experimentet igång och det var ingen idé att backa. Så utifrån den första listan gjorde jag en ny, med saker jag vill göra varje dag för att uppnå det där jag redan skrivit. För att göra ett redan långt inlägg inte så mycket längre så blev jag tvungen att säga upp mig för att ha en chans att lyckas. Så nu börjar en ny fas i mitt liv där fokus och hårt arbete för mening ska ge mig lycka. För det har jag läst i en statusuppdatering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *