Gör som plantorna, väx upp

En tjej bad om råd, på ett veganforum, om hur hon skulle göra då hennes kärlek, som också var vegan, funderade på att börja äta kött igen. Hon fick många bra råd men en förbluffande stor andel av svaren var så här: ”Gör slut” ”Säg hej då!” ”Lämna honom” ”Skulle vara för äcklad för att fortsätta en relation… och så vidare. Folk som sa att det var partnerns eget val brev ifrågasatta om de verkligen var veganer fick argumenten i stil med ”Men djurens egna val då?” som jag är rätt säker på att de redan hade tänkt igenom själva och stött på tidigare då de ju är… veganer.

 

Så vad hoppas de uppnå med lösningen att lämna folk som äter kött? Om jag själv sa upp bekantskapen med människor omkring mig så skulle jag bli ganska ensam. Min partner, mina barn, mina syskon, de flesta av mina vänner, ja, så gott som alla jag känner. Det skulle kanske ge mig en skön känsla av överlägsenhet att kunna berätta för alla hur mycket bättre jag är än dem. Jag som har valt den rätta vägen med de rätta övertygelserna. Men vad skulle det innebära för de djur jag påstår bry mig om?

 

Som det är idag så äter hela min familj vegankost 99% av gångerna hemma (de äter pannkaka då och då) det skulle de inte göra om jag lämnade dem, när vänner hälsar på oss äter de vegankost och det är vanligt att de bjuder på det så fort jag är med, det skulle de inte göra om jag lämnade dem. Det är vanligt att folk omkring mig drar ner på sitt köttätande och kommer till mig för uppmuntran och för att diskutera sina tankar. Det skulle inte hända om jag lämnade dem. Jag skulle säga att det är ganska många djur i veckan vars liv sparas på grund av att jag inte fördömer eller lämnar människor. Att följa dessa hjärtlösa och självgoda veganers råd däremot, hade gjort att alla jag idag känner hade ätit mer kött och då bidragit till en ökad slakt. Vad är bäst om ditt mål är att minska dödandet och utnyttjandet av djur?

 

Samma dag läste jag en artikel om en mjölkbonde som upplevde obehag då veganer och djurrättsaktivister var hotfulla och sa saker som ”Vill du se dina egna barn slaktade?” Här är en sak som jag tror att alla djurrättsaktivister och veganer måste inse. Bara för att en person arbetar med något som du och jag anser är ondskefullt, så är de inte automatiskt onda. Om du är intresserad av att vinna en diskussion, oavsett fråga, så är det superviktigt att skilja på sak och person. Att hota och fördöma människor kanske får dem att tystna en stund, men det stärker dem bara i den övertygelse de hade från början.

 

Vad vill någon uppnå med att kalla en bonde för mördare? Det kan inte vara att få bonden att komma på andra tankar för det lär inte hända. Men vad hade hänt om man istället för att anklaga hade bett om råd. Typ: ”Du som lever på saker som jag skulle vilja avskaffa, vad tror du skulle vara bästa vägen för att du ska kunna leva vidare som bonde samtidigt som vi slutade föda upp mjölkkor och avskaffade slakt.” Troligen skulle du bara få svaret, ”det är omöjligt”, men du skulle ha något att utgå ifrån, och du skulle kanske ha startat en tankeprocess om alternativa vägar. Med hot och fördömanden startar du bara tankeprocesser om fanatiska veganer och extremister och stänger dörren för vidare diskussion. Vad är bäst för djuren?

 

Som vegan tror jag det är viktig att inse att du lever i en värld där köttätande är normen. Ja, du har rätt i din övertygelse men om det idag gjordes en demokratisk omröstning om vad som är rätt eller fel: att äta kött eller vara vegan, så skulle vi förlora så stort att det inte går att hitta en jämförelse i historien.
Det är vad du har att jobba med.
Som vegan borde du vara intresserad av att bidra till att inspirera fler att bli veganer. När blev du själv inspirerad att bli som någon som säger att du är en värdelös idiot? Brukar det inte vara karismatiska, roliga och intelligenta människor som inspirerar? Människor som ser dig och möter dig där du står? Djurrättsrörelsen har funnits länge nu, så om du är en vegan som fortfarande går runt och fördömer och hotar, gör som plantorna du äter istället och väx upp.

 

En sak till bara: sluta ifrågasätta andra veganer om de är veganer. Att vara vegan är ingen tävling. Att vara vegan är inte målet. Det är ett medel för att uppnå målet: en bättre värld där människor och djur får leva så bra som möjligt på sina egna villkor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *