Säl fotogtaferad av Karsten Madsen

Är det naturen Naturvårdsverket vill vårda?

Jakt är inte det stora problemet för mig när det kommer till människors behandling av djur. Jag tycker det är fel och tror att det som ofta motiveras med ”naturvård” bara är ursäkter för att få skjuta levande varelser. Det är min åsikt och om någon undrar eller för jakt på tal så är det den ståndpunkten jag utgår ifrån.

Men i djurrättskampen som i resten av livet så måste man välja sina strider och där finns det många strider jag väljer innan jag attackerar jakt och jägare. Till exempel… Tja, jag bara rycker något ur luften här: det industrialiserade mördandet och utnyttjandet av djur för deras kött, mjölk och hud. Jag ser till exempel hellre varenda mjölkproducent upphöra med sin verksamhet innan jag ställer mig i vägen för en jägare.

När jag har talat med jägare så har upptäckt att många kommer från samma plats som jag, de värnar om djuren och naturen. Det är när vi kommer till diskussionen om hur denna omtanke ska praktiseras som meningarna går isär. Jag vill tillägga att jag träffat jägare som bara verkar vara det för att de gillar att skjuta och tycks tro att djurens mening på jorden är att vara måltavlor i den macholek som är livet.

Oavsett så är jägarnas dödande i jämförelse med mat- och klädindustrins löpandeband-mördande nästan icke-existerande. Det jägarna dödar på ett år gör de industrierna på en timma högst. Dessutom är det ju inte jägarna som bestämmer vem och hur många som ska dödas, där har staten en viktig roll. När jag läste den här artikeln från Naturskyddsföreningen så kände jag att jaktmotståndet kanske måste prioriteras lite mer ändå.

sverigesnatur.org/aktuellt/besked-om-licensjakt-pa-sal-kan-komma-i-host/

Artikeln handlar om att Naturvårdsverket vill öka jakten på sälar, men inte för att sälarna håller på att utrota någon annan art eller förorenar naturen på något vis. Nej, utan för att de konkurrerar om fisken med människor som försörjer sig genom att fånga den. Och förstör deras nät. Nät som slängts ner i sälarnas vatten.

Naturvårdsverket har med andra ord inget intresse av att verka för vård av naturen här, utan vill värna om en industris försörjning. Borde inte ett statligt verk vars uppgift är att vårda naturen fokusera på det?

Inte ens jägarna tycks vara intresserade av en ökning av säljakten då den innebär en massa jobbiga praktiska saker som att döda sälar sjunker till botten och inte går att fotografera sig med efter att man har avrättat dem. Hur tänker det statliga verket för vård av natur om det?

”För att öka intresset för säljakt föreslår vi riktade informationsinsatser i samband med ett eventuellt införande av licensjakt på säl.

Okej? Så för att skydda kommersiella intressen ska man köra reklamkampanjer för att öka jägares intresse för att döda sälar. Det kan inte vara annat än fel. Samtidigt är det ingenting mot vad kläd- mat- och kosmetikaindustrin har gjort medan du läste den här texten, men det känns ändå värt att protestera mot. Det minsta en kan göra är väl att höra av sig till de som arbetar politiskt med dessa frågor och be dem att inte införa licensjakt. Om du gör det kom ihåg att inte gå in med för mycket känsla, diskutera saken, inte personerna.

Dålig attityd dödar sälar. Så var trevlig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *