Vegan med barn

Det är alltid roligt när människors pk-principer krockar tycker jag, om du håller med så kommer här min egen kollision.
Jag har tre barn. En 9-åring, en 7-åring och en 3-åring. 3-åringen har inga åsikter i frågan utan äter eller låter bli att äta efter humör och infall. 9-åringen är vegan i maten hemma men kan inte låta bli en glass eller om någon bjuder på godis med gelatin. Det är inte heller så roligt att utmärka sig i skolan så att be om specialmeny var inget populärt förslag. Men han försöker, och hade det inte varit så att hela samhället är uppbyggt kring normaliseringen av djurslakt så hade det aldrig varit ett alternativ för honom.
7-åringen, däremot, har gjort en grej av att äta kött, att dricka mjölk och på alla sätt, i så stor utsträckning som möjligt, vara tvärt emot mig. 7-åringen är den enda som inte dricker havremjölk i familjen. Å ena sidan är det fantastiskt roligt att se sitt barn utveckla en individualitet och tänka själv utanför sina föräldrars banor och vanor, å andra sidan så är det fortfarande jag som betalar hans konsumtion.
Eftersom jag anser att det främst är när du betalar för en produkt, som du ger ditt stöd för dess produktion, så är att betala för mjölk och andra produkter som utnyttjar och dödar djur det absolut värsta du kan göra. Det är egentligen värre än att äta det. Men ändå gör jag det, senast igår köpte jag två paket komjölk.
Mjölkproduktionen är en fruktansvärd företeelse som jag absolut inte vill bidra till, och visst jag skulle kunna tvinga mina barn att leva efter min standard men då går jag emot deras fria vilja – som också är viktig för mig.
Men kossornas och kalvarnas fria vilja då?
Jag vet, jag vet, och jag håller med det argumentet. Mina barns fria vilja är inte viktigare än andras fria vilja, oavsett om de andra är människor eller djur. Däremot kommer mina barns fria vilja att påverka andra genom livet än vad en kossas fria vilja kommer att göra. Så mitt mål måste vara att se till att mina barn gör rätt val hela livet och inte bara för stunden.
Och vad tror du kommer ge bäst effekt? Att jag låter mina barn göra som de vill medan jag försöker förse dem med korrekt information om hur allt vi gör påverkar andra? Eller att jag tvingar dem leva efter mina värderingar fram tills de är 18 och kan göra precis vad de vill?
Jag tror att om jag tvingar på dem mina värderingar så kommer de revoltera vid första bästa chans, men om jag lever efter mina uppfattningar och låter mina barn utveckla sina egna baserat på korrekt information – så kommer de göra bra val i resten av deras liv.

Comments 1

  1. Pingback: Gör som plantorna, väx upp | Svenne/Vegan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *